Hygien och Rengöring: Så här håller du din kaffebryggare ren och ditt kaffe fräsch 🤎☕️

Är du en kaffeälskare som brygger ditt eget kaffe hemma? Då vet du hur viktigt det är att ha rena delar till bryggningen. När kaffebönorna rostas frigörs oljor som kan fastna i delarna i bryggaren och skapa en härsken bismak som kan förstöra din kaffeupplevelse.

Tänk på det som att laga eller servera mat på smutsiga tallrikar eller kastruller - det är inte något man vill göra!

Så hur håller du din kaffebryggare ren och ditt kaffe fräscht?
Här är några enkla tips som du kan följa.

  1. Rengör dina delar regelbundet

För att undvika att oljor och partiklar byggs upp i din kaffebryggare, är det viktigt att rengöra den regelbundet. Beroende på hur ofta du använder din bryggare och hur mycket kaffe du brygger, kan det vara bra att göra en ordentlig rengöring varje månad eller oftare om det behövs.

För att göra en grundlig rengöring kan du använda vår rengöringspåse som du hittar på webben. Följ instruktionerna på förpackningen för att se hur du ska använda rengöringsmedlet. Efter att du följt instruktionerna upprepa processen med rent vatten för att skölja bort eventuella rester.

  1. Kalka av din bryggare

Även om du inte har mycket kalk i ditt område där du bor är det viktigt att regelbundet kalka av din kaffebryggare. Kalk kan lätt byggas upp i din bryggare och skapa oönskade smaker i ditt kaffe. För att kalka av din bryggare kan du använda vår avkalkningsmedel. Följ instruktionerna på förpackningen för att se hur du ska använda avkalkningsmedlet. Vi rekommenderar att du kalkar av din bryggare  1-3 ggr per kvartal beroende på kalkhalten i vattnet. Att kalka av bryggaren hjälper också till att ta bort andra partiklar som fastnar i bryggaren som vattnet bär på så oavsett minst en gång i kvartalet och du förlänger livslängden på din kaffe bryggare rejält. 

  1. Tänk på vilka delar du använder

Det är också viktigt att tänka på vilka delar du använder för att brygga ditt kaffe. Använd alltid rena filter och byt ut dem regelbundet. Om du använder en permanentfilter, se till att den är ordentligt rengjord och avkalkad.

Tvätta också din kaffekanna efter varje bryggning och låt den torka ordentligt innan du använder den igen. På så sätt minskar du risken för att oönskade smaker fastnar i delarna och förstör din kaffeupplevelse.
___________________________________________________

Utöver rengöringen finns andra viktiga punkter att tänka på för att bibehålla den goda smaken av kaffet. 

  •  Förvaring av kaffe
    Kaffe ska förvaras i sin förpackning helst, öppna förpackningen och ta ur den mängd du behöver för bryggning. Kaffet mår inte bra av att få kontakt med luften för då försämra smaken på kaffet. Häll inte heller ner kaffet i en behållare där gamla kafferester ligger, då smittar den gamla kaffets smak av sig på det nya färska. Försök att alltid hålla kaffet borta från ljus.

  • PappersfilterSkölj igenom ditt kaffefilter innan du portionerar ditt kaffe, på så vis får du bort oönskade papperssmak som annars kommer från pappret när det blöts tillsammans med kaffet.

  • UppvärmningLåt aldrig ditt nybryggda kaffe stå kvar och värmas på hällen då går det fort för kaffet att brännas vid och få brända smaker. Man kan jämföra det med en perfekt sås som du är väldigt nöjd med rent smakmässigt, den låter du inte stå kvar på hällen på full värme i 30 minuter till och om man gör det får man en helt annan sås 30 minuter senare och oftast inte alls önskvärd smak på den. Häll över kaffet i en termos om du tänker spara kaffet en längre tid. Men om kaffet är av hög kvalitet smakar kaffet lika bra kallt som varmt.

Vi hoppas dessa tips ska hjälpa dig få den perfekta kaffeupplevelsen som du förtjänar🫶🏼

Smaka på Hjärngänget