Den lĂ„nga Kafferesan 🌏

 

För att fÄ ett fullvuxet kaffetrÀd krÀvs arbete och tÄlamod. 

Steg 1-plantskolan 

HÀr planteras en kaffeböna som skall vÀxa sig i form. Efter 4 mÄnader har det lilla kaffebÀret vÀxt till sig och ett skott har börjat utvecklas. Snart Àr kaffebönan redo för att ta sig an den stora vÀrlden. 

Steg 2-Plantering 

Efter ca 12 mÄnader i plantskolan Àr den redo att planteras ute pÄ plantagen. Plantan planteras i skuggan under andra trÀd sÄ att dem kan vÀxa sig starka och mogna lÄngsamt. HÀr ligger plantan och vÀxer till sig innan nÀsta steg sker

Steg 3-Blomning 

Nu har det gÄtt ytligare 2-3 Är och den lilla kaffeplantan kan nu Àntligen kalla sig sjÀlv för ett kaffetrÀd. HÀr sker Àven den vackra blomningen som ser ut som Jasmine blommor och doftar Àven sÄ. 

Steg 4-skördningen 

Nu har det gÄtt ca 4 Är och efter ytterligare 9 mÄnader Àr det Àntligen dags att skörda det vi alla Àlskar. För att fÄ den bÀsta kvalitén plockas dem röda mogna bÀren först för att sedan ÄtervÀnda och plocka dem som inte hade mognat till sig ordentligt. Detta Àr ett otroligt krÀvande och tungt jobb för bönderna. En bonde plockar ca 60 kg om dagen. Det Àr 1 skörd om Äret 

Steg 5-Process 

Det finns lite olika metoder som anvÀnds nÀr man bereder kaffe, dem 2 vanligaste Àr tvÀttad och bÀrtorkad. 

BÀrtorkad: KaffbÀren lÀggs ut pÄ solbÀder med fruktköttet pÄ, hÀr ligger dem i ca 7-12 dagar. Fruktköttet torkas in i bönan och ger en söt och fruktig smak. 

TvÀttad: kaffebÀren lÀggs i stora vattenbassÀnger utan fruktköttet. HÀr ligger dem i 1 dygn för att sedan torkas i solen. TvÀttade metoden ger en syrlig och frisk smak.

Steg 6-Sorterring 

Nu nÀr kaffet har behandlats Àr det dags för sortering. Sorteringen sker oftast för hand för att sÀkerstÀlla att inga defekter eller omogna bönor finns kvar. 

Steg 7-Packning 

HÀr packas dem i 60-69 kg jutesÀckar. 

Steg 8-prover 

Äntligen efter alla dessa Ă„r Ă€r kaffeproducenterna redo att sĂ€lja sitt kaffe, men innan dem kan sĂ€lja mĂ„ste vi kafferosterier godkĂ€nna kaffet. 

Vi ber om ett prov pĂ„ 200g som vi rostar och koppar för att se sĂ„ att det kaffet hĂ„ller den kvalitet vi vill ha. Är vi nöjda börjar den lĂ„nga sjötransporten. 

Vi vill alltid handla hög kvalitet av kaffebĂ€r och handlar pĂ„ kaffeskalan som mĂ€ts frĂ„n 0-100, Över 80 kallar kaffets specialkaffe och vi handlar alltid över 84 pĂ„ skalan. Vi kallar vĂ„rt kaffe speciellkaffe för vi skĂ€nker vidare ocksĂ„!

Steg 9-Transport 

Sjötransporten kan ta upp till 2-3 mÄnader 

Steg 10-Rostning & Blandning 

Nu börjar vÄrt ansvar i den hÀr lÄnga processen. Att rosta kaffe Àr inte svÄrt men att fÄ ut den bÀsta smaken ur varje kaffeböna Àr svÄrt. varje ursprung har sin smak och karaktÀr. Det gÀller att veta hur dessa ursprung beter sig i rostmaskinen för att fÄ ut sÄ mycket aromer och smak som möjligt. Vissa ursprung ska rostas lÀngre medans andra lite kortare 

Vi föredrar att göra blandningar för att fÄ en sÄ komplex men precis smak det bara gÄr. 

TÀnk dig att du ska göra en sÄs, hur god hade sÄsen varit om du anvÀnde dig utav grÀdde bara? Det behövs Ätminstone 3-4 ingredienser för att bli bra, samma sak gÀller kaffe ofta kaffe. Men ibland beroende pÄ böna och sÀsong och skörd kan en singel verka som bÀst ensam.

Steg 11- Sista metern,  DU tar ansvaret!

Nu levererar vi den till dig som slutkund. Det kan vara Baristan pÄ CafeŽt, kontoret eller hemmet. Oavsett arbete som utförts innan pÄverkas av dig som slutkund.
SĂ„ hantverket ligger helt enkelt i dina hĂ€nder nu. SĂ„ vi har gjort en lista pĂ„ hygienfaktorer som pĂ„verkar smaken nĂ€r du som slutkund tar över hantverket för att du ska ha bĂ€sta förutsĂ€ttning att uppleva den smak och kvalitet som du förtjĂ€nar. Du hittar listan pĂ„ nĂ€sta inlĂ€gg đŸ«¶đŸŒ

Smaka pÄ HjÀrngÀnget