Den lĂ„nga Kafferesan đ
Â
För att fĂ„ ett fullvuxet kaffetrĂ€d krĂ€vs arbete och tĂ„lamod.Â
Steg 1-plantskolanÂ
HĂ€r planteras en kaffeböna som skall vĂ€xa sig i form. Efter 4 mĂ„nader har det lilla kaffebĂ€ret vĂ€xt till sig och ett skott har börjat utvecklas. Snart Ă€r kaffebönan redo för att ta sig an den stora vĂ€rlden.Â
Steg 2-PlanteringÂ
Efter ca 12 mÄnader i plantskolan Àr den redo att planteras ute pÄ plantagen. Plantan planteras i skuggan under andra trÀd sÄ att dem kan vÀxa sig starka och mogna lÄngsamt. HÀr ligger plantan och vÀxer till sig innan nÀsta steg sker
Steg 3-BlomningÂ
Nu har det gĂ„tt ytligare 2-3 Ă„r och den lilla kaffeplantan kan nu Ă€ntligen kalla sig sjĂ€lv för ett kaffetrĂ€d. HĂ€r sker Ă€ven den vackra blomningen som ser ut som Jasmine blommor och doftar Ă€ven sĂ„.Â
Steg 4-skördningenÂ
Nu har det gĂ„tt ca 4 Ă„r och efter ytterligare 9 mĂ„nader Ă€r det Ă€ntligen dags att skörda det vi alla Ă€lskar. För att fĂ„Â den bĂ€sta kvalitĂ©n plockas dem röda mogna bĂ€ren först för att sedan Ă„tervĂ€nda och plocka dem som inte hade mognat till sig ordentligt. Detta Ă€r ett otroligt krĂ€vande och tungt jobb för bönderna. En bonde plockar ca 60 kg om dagen. Det Ă€r 1 skörd om Ă„retÂ
Steg 5-ProcessÂ
Det finns lite olika metoder som anvĂ€nds nĂ€r man bereder kaffe, dem 2 vanligaste Ă€r tvĂ€ttad och bĂ€rtorkad.Â
BĂ€rtorkad: KaffbĂ€ren lĂ€ggs ut pĂ„ solbĂ€der med fruktköttet pĂ„, hĂ€r ligger dem i ca 7-12 dagar. Fruktköttet torkas in i bönan och ger en söt och fruktig smak.Â
TvÀttad: kaffebÀren lÀggs i stora vattenbassÀnger utan fruktköttet. HÀr ligger dem i 1 dygn för att sedan torkas i solen. TvÀttade metoden ger en syrlig och frisk smak.
Steg 6-SorterringÂ
Nu nĂ€r kaffet har behandlats Ă€r det dags för sortering. Sorteringen sker oftast för hand för att sĂ€kerstĂ€lla att inga defekter eller omogna bönor finns kvar.Â
Steg 7-PackningÂ
HĂ€r packas dem i 60-69 kg jutesĂ€ckar.Â
Steg 8-proverÂ
Ăntligen efter alla dessa Ă„r Ă€r kaffeproducenterna redo att sĂ€lja sitt kaffe, men innan dem kan sĂ€lja mĂ„ste vi kafferosterier godkĂ€nna kaffet.Â
Vi ber om ett prov pĂ„ 200g som vi rostar och koppar för att se sĂ„ att det kaffet hĂ„ller den kvalitet vi vill ha. Ăr vi nöjda börjar den lĂ„nga sjötransporten.Â
Vi vill alltid handla hög kvalitet av kaffebĂ€r och handlar pĂ„ kaffeskalan som mĂ€ts frĂ„n 0-100, Ăver 80 kallar kaffets specialkaffe och vi handlar alltid över 84 pĂ„ skalan. Vi kallar vĂ„rt kaffe speciellkaffe för vi skĂ€nker vidare ocksĂ„!
Steg 9-TransportÂ
Sjötransporten kan ta upp till 2-3 mĂ„naderÂ
Steg 10-Rostning & BlandningÂ
Nu börjar vĂ„rt ansvar i den hĂ€r lĂ„nga processen. Att rosta kaffe Ă€r inte svĂ„rt men att fĂ„ ut den bĂ€sta smaken ur varje kaffeböna Ă€r svĂ„rt. varje ursprung har sin smak och karaktĂ€r. Det gĂ€ller att veta hur dessa ursprung beter sig i rostmaskinen för att fĂ„ ut sĂ„ mycket aromer och smak som möjligt. Vissa ursprung ska rostas lĂ€ngre medans andra lite kortareÂ
Vi föredrar att göra blandningar för att fĂ„ en sĂ„ komplex men precis smak det bara gĂ„r.Â
TÀnk dig att du ska göra en sÄs, hur god hade sÄsen varit om du anvÀnde dig utav grÀdde bara? Det behövs Ätminstone 3-4 ingredienser för att bli bra, samma sak gÀller kaffe ofta kaffe. Men ibland beroende pÄ böna och sÀsong och skörd kan en singel verka som bÀst ensam.
Steg 11- Sista metern,  DU tar ansvaret!
Nu levererar vi den till dig som slutkund. Det kan vara Baristan pÄ CafeŽt, kontoret eller hemmet. Oavsett arbete som utförts innan pÄverkas av dig som slutkund.
SĂ„ hantverket ligger helt enkelt i dina hĂ€nder nu. SĂ„ vi har gjort en lista pĂ„ hygienfaktorer som pĂ„verkar smaken nĂ€r du som slutkund tar över hantverket för att du ska ha bĂ€sta förutsĂ€ttning att uppleva den smak och kvalitet som du förtjĂ€nar. Du hittar listan pĂ„ nĂ€sta inlĂ€gg đ«¶đŒ