Kaffeskolan
Kaffeskola / gör ditt kaffe bättre
Om man vill att kaffet ska få det bästa förutsättningarna för att smaka som bäst, rekommenderar vi att du läser följande tips. Du behöver inte överdriva, men det är lätta tips som gör ditt kaffe bättre.
Duni öppnar upp kaffeskolan med 8 av sina bästa tips.
- Ha hellre mindre paket som våra 250 gram det är lagom för ca 3-4 dgr i kaffedrickarhem. Om kaffet varit i kontakt med luft så försämras smaken kraftigt dag för dag. Om du t ex ska tävla i kaffe VM så slänger man kaffet efter ca 20 min. Det ska du självklart inte göra.
(Visste du förresten att 20% av allt kaffe hälls ut. Det är ett onödigt jätteproblem, inte minst för klimatet. Ta hand om ditt kaffe så det alltid smakar bra och bidra till att inget kaffe slängs i vasken.
- Förvara kaffet korrekt dvs tätt förslutet i ett mörkt skåp. Inte för varmt eller för kallt.
- Vattnet är jätteviktigt. Om vattnet bär på bismaker så får kaffet samma bismaker. Och eftersom en kopp kaffe är till ca 97% vatten så förstår du kanske.
- Rätt temperatur. Det är viktigt att bryggaren har ett kraftfullt element så att du brygger med korrekt temperatur, d v s mellan 92 – 96 grader.
- Dosering. Dosera aldrig för mycket eller för lite. Ha enbart det som rekommenderas på paketet eller 7,5 gram per kopp.
- Blöt filtret och häll ut vattnet innan bryggning. Då tar du bort bismaker från pappret.
- Ren utrustning. Kaffe innehåller ca 13% fett. Det sätter sig överallt och lämnar bismaker.
Kaffebryggaren och alla tillbehör ska alltid vara rengjorda. Ingen vill äta mat från en skitig tallrik så drick aldrig kaffe bryggt i skitig bryggare. Häll aldrig över kaffet i en burk där gamla kafferester finns. Det gamla kaffet förstör smaken på det nya. Behåll gärna kaffet i originalförpackningen och ta kaffe med en sked från toppen av påsen. Då kommer minimalt med luft in till kaffet.
- Välj rätt kaffe! Låter som en no-brainer (pun intended), men kaffe är framförallt en smaksak. Hitta ditt kaffe genom att kolla rostningsgrad och smakbeskrivning.
Certifiering Beans & Brains
Hållbarhet och Humanitet
Beans & Brains vill bara göra bra saker. För kaffedrickare, människor som odlar kaffe och självklart för planeten vi bor på. Och eftersom vi anser att det är så självklart så har inte ens märkt våra förpackningar med certifieringar. Det ska liksom inte ens behövas. Handen på hjärtat så har vi avstått från att kladda ner våra förpackningar med en massa certifieringsloggor. Vi ville att den ska vara stilren och lika fin som innehållet. För du vet väl att om innehållet är viktigt så är förpackningen ännu mer viktig.
Våra bönor kommer idag från Brasilien, Colombia, Peru, Burundi och Etiopien och allt vårt kaffe är certifierat enligt Rain Forest Alliance. Den, med våra ögon, bästa och mest heltäckande märkningen.
Rainforest Alliance är en internationell och ideell miljöorganisation med uppdrag att skydda ekosystem och de människor och vilda djur och växter som är beroende av dem. Rainforest Alliance arbetar för ansvarsfull hantering av bekämpningsmedel, främjande av anställdas välmående och samhällets välfärd. Rainforest Alliance-märkningen bygger på miljöskydd, social rättvisa och ekonomisk livskraftighet. Eftersom UTZ precis har slagit sina (kaffe)påsar ihop med Rain Forest Alliance så tycker vi att det blir ännu starkare än alla andra tillsammans. UTZ som för övrigt är en ideell organisation och märkning med syfte att skapa förutsättningar för hållbar produktion av kaffe, kakao och te. Genom utbildning och information har jordbrukarna möjlighet att förbättra produktivitet, produktkvalitet och effektivitet med omsorg för människor och miljö. Det ger möjlighet att producera större volymer till lägre kostnader som höjer levnadsstandarden i jordbrukssamhällen.
Lägg till det att vi stödjer Hjärnfonden så kan man säga att vi är trippelcertifierade för det goda. För miljö och människor. Och den goda fikastunden.
Vi rostar med gott samvete!
VATTEN ÄR LIVSNÖDVÄNDIGT FÖR MÄNNISKAN. OCH FÖR KAFFET.
Om kaffet inte smakar som det ska så behöver det inte vara kaffets fel. Det är mycket möjligt att det är vattnets fel. Din drickfärdiga kopp kaffe består av ungefär 98 procent vatten. Som du förstår är vattenkvaliteten avgörande för kaffesmaken. Vatten har komponenter, låt oss kalla det orenheter, som påverkar smaken. Det kan också vara hårt eller mjukt. Eller variera i kvalitet beroende på var du bor.
Vattnets kretslopp
Alla känner till vattnets kretslopp från skolan, eller hur? En snabb repetition kan i alla fall vara på sin plats. Åtminstone den del av det som du glömt bort. När regnet faller rinner vattnet ner i marken genom en process som kallas infiltration. Beroende på omgivningen längs dess färd längs bergarter, och genom jordmån, tar vattnet upp olika mineraler. Bakterier kan tillkomma innan det kommer fram till din kran efter en resa i rör. Gamla koppar- och järnrör är inte så vanliga nuförtiden, men de kan ställa till det rätt rejält. Däremot har vi i Sverige överlag ”friskt” vatten så bakterier eller äckliga klortillsatser behöver du inte tänka så mycket på.