Certifiering Beans & Brains

Hållbarhet och Humanitet
Beans & Brains vill bara göra bra saker. För kaffedrickare, människor som odlar kaffe och självklart för planeten vi bor på. Och eftersom vi anser att det är så självklart så har inte ens märkt våra förpackningar med certifieringar. Det ska liksom inte ens behövas. Handen på hjärtat så har vi avstått från att kladda ner våra förpackningar med en massa certifieringsloggor. Vi ville att den ska vara stilren och lika fin som innehållet. För du vet väl att om innehållet är viktigt så är förpackningen ännu mer viktig.

Våra bönor kommer idag från Brasilien, Colombia, Peru, Burundi och Etiopien och allt vårt kaffe är certifierat enligt Rain Forest Alliance. Den, med våra ögon, bästa och mest heltäckande märkningen.

Rainforest Alliance är en internationell och ideell miljöorganisation med uppdrag att skydda ekosystem och de människor och vilda djur och växter som är beroende av dem. Rainforest Alliance arbetar för ansvarsfull hantering av bekämpningsmedel, främjande av anställdas välmående och samhällets välfärd. Rainforest Alliance-märkningen bygger på miljöskydd, social rättvisa och ekonomisk livskraftighet. Eftersom UTZ precis har slagit sina (kaffe)påsar ihop med Rain Forest Alliance så tycker vi att det blir ännu starkare än alla andra tillsammans. UTZ som för övrigt är en ideell organisation och märkning med syfte att skapa förutsättningar för hållbar produktion av kaffe, kakao och te. Genom utbildning och information har jordbrukarna möjlighet att förbättra produktivitet, produktkvalitet och effektivitet med omsorg för människor och miljö. Det ger möjlighet att producera större volymer till lägre kostnader som höjer levnadsstandarden i jordbrukssamhällen.

Lägg till det att vi stödjer Hjärnfonden så kan man säga att vi är trippelcertifierade för det goda. För miljö och människor. Och den goda fikastunden.

Vi rostar med gott samvete!

 

VATTEN ÄR LIVSNÖDVÄNDIGT FÖR MÄNNISKAN. OCH FÖR KAFFET.
Om kaffet inte smakar som det ska så behöver det inte vara kaffets fel. Det är mycket möjligt att det är vattnets fel. Din drickfärdiga kopp kaffe består av ungefär 98 procent vatten. Som du förstår är vattenkvaliteten avgörande för kaffesmaken. Vatten har komponenter, låt oss kalla det orenheter, som påverkar smaken. Det kan också vara hårt eller mjukt. Eller variera i kvalitet beroende på var du bor.
Vattnets kretslopp.Alla känner till vattnets kretslopp från skolan, eller hur? En snabb repetition kan i alla fall vara på sin plats. Åtminstone den del av det som du glömt bort. När regnet faller rinner vattnet ner i marken genom en process som kallas infiltration. Beroende på omgivningen längs dess färd längs bergarter, och genom jordmån, tar vattnet upp olika mineraler. Bakterier kan tillkomma innan det kommer fram till din kran efter en resa i rör. Gamla koppar- och järnrör är inte så vanliga nuförtiden, men de kan ställa till det rätt rejält. Däremot har vi i Sverige överlag ”friskt” vatten så bakterier eller äckliga klortillsatser behöver du inte tänka så mycket på.

Tusen och en vattenkälla
En stor del av dricksvattnet i våra kranar kommer från grundvattentäkter. Rent och fint genom naturens eget reningsverk. Det vattnet, p g a mineralinnehållet, är ganska hårt. Dricksvatten som tas från sjöar och andra vattendrag måste passera reningsverk och blir mjukare med låg mineralhalt. Oavsett varifrån det kommer är det tjänligt för människor. Av god kvalitet till och med. Däremot kan du vara relativt säker på att surhetsgraden varierar och påverkar kaffets arom. Ibland på ett bra sätt, ibland på ett dåligt sätt. För att göra det lite extra komplicerat så reagerar olika kaffesorter olika också. Hur ska man tänka då? Generellt kan man säga att man ska välja det kaffe man gillar och eftersträva neutralt vatten. Herregud, det är inte lab-miljö vi eftersträvar.

Kalkbrottsligt
Ofta är kalken boven i dramat. Hårt vatten innehåller mycket mineraler (kalcium och magnesium) och ställer till med bekymmer. Det leder till igenkalkade kranar, hushållsmaskiner, ventiler med mera. Och kaffebryggare. Ett sätt att lösa detta är att göra vattnet mjukare genom avhärdning, vilket många kommuner gör. Det mjukaste vattnet i landet finns i Kalix, och Uppsala toppar listan med hårt vatten. Det finns inget geografiskt mönster utan det skiljer sig åt på olika ställen. Kolla upp med din kommun om du är nyfiken. Hårdhet mäts i °dH. Ju lägre desto mjukare. Riktigt hårt vatten ligger på 18-20 °dH och mjukt neråt °3-5.

Kaffet och vattnet
Hårt vatten som kokas ger utfällning av mineraler. Det gäller även din kaffebryggare som gror igen; ventiler sätts igen och vattentemperaturen påverkas. För att inte tala om vattenbehållaren som blir dimmig av avlagringar. Du känner säkert igen dig. Miljön blir ”smutsig” och påverkar smaken. Men tillbaka till mjukt och hårt. Mjukt vatten rinner långsammare genom de malda bönorna och absorberar följaktligen smaken bättre. Ett hårt vatten går snabbare igenom och smaken gynnas av ett mer finmalet kaffe (skaffa en bra kvarn, kanske?). Fast hårt vatten kan också bidra till för lång kontakt mellan vatten och kaffe (överextraktion) vilket ger en sur och bitter smak. På plussidan står att mineralerna i i hårt vatten bidrar till att lyfta smakerna bättre än mjukt vatten. Så om vi ska sammanfatta: Mittemellanhårdhet är kanske bäst. På svenska: Lagom.

Surt eller basiskt?
Vattnets pH-värde påverkar smaken också. Dricksvatten ligger mellan 7 och 9. Surt vatten, dvs under 7 kan förstärka kaffets syra, och omdet ligger under 6 så kan det t o m smaka vinäger. Ett pH-värde över 10, d v s rejält basiskt (alkaliskt), ska inte drickas. Och heller inte användas till kaffe. För en god och komplex smakbild så bör vattnet ligga strax över 7 och upp till 9. I Sverige är det ingen större fråga egentligen eftersom pH-värdet på vatten justeras innan det skjuts ut i ledningar. Om du har egen brunn så behöver du i regel inte oroa dig, då har du sannolikt bra pH-värde. Alltså, när du dricker kaffe på svenskt vatten behöver du inte oroa dig över pH-värdet, men det kan vara intressant att känna till.

Smaken framför allt
Lättare rostningar som är fruktigare och elegantare trivs bäst med mjukare vatten medan mörka, lite tyngre rostningar trivs bäst med hårt. Men eftersom kaffe är ett levande ”väsen” och bönor, art, odlingsförhållanden mm påverkar smaken så gör du som kaffefantast klokt i att prova dig fram till dina egna favoritsmaker och bönor.

Prenumerera på vatten?
Nja, man kan säga att du redan gör det. Det är svårt att välja, det är liksom bara att svälja det man får.
(Du kan rena vattnet och neutralisera det genom olika vattenreningstekniker, men det kanske känns överdrivet.) Däremot kan du prenumerera på kaffe. En eller olika sorter.
Välkommen

Smaka på Hjärngänget