KAFFESKOLA / GÖR DITT KAFFE BÄTTRE

Om man vill att kaffet ska få det bästa förutsättningarna för att smaka som bäst, rekommenderar vi att du läser följande tips. Du behöver inte överdriva, men det är lätta tips som gör ditt kaffe bättre.

Duni öppnar upp kaffeskolan med 8 av sina bästa tips.

#1. Ha hellre mindre paket som våra 250 gram det är lagom för ca 3-4 dgr i kaffedrickarhem. Om kaffet varit i kontakt med luft så försämras smaken kraftigt dag för dag. Om du t ex ska tävla i kaffe VM så slänger man kaffet efter ca 20 min. Det ska du självklart inte göra.

(Visste du förresten att 20% av allt kaffe hälls ut. Det är ett onödigt jätteproblem, inte minst för klimatet. Ta hand om ditt kaffe så det alltid smakar bra och bidra till att inget kaffe slängs i vasken.

#2. Förvara kaffet korrekt dvs tätt förslutet i ett mörkt skåp. Inte för varmt eller för kallt.

#3. Vattnet är jätteviktigt. Om vattnet bär på bismaker så får kaffet samma bismaker. Och eftersom en kopp kaffe är till ca 97% vatten så förstår du kanske.

#4. Rätt temperatur. Det är viktigt att bryggaren har ett kraftfullt element så att du brygger med korrekt temperatur, d v s mellan 92 – 96 grader

#5. Dosering. Dosera aldrig för mycket eller för lite. Ha enbart det som rekommenderas på paketet eller 7,5 gram per kopp.

#6. Blöt filtret och häll ut vattnet innan bryggning. Då tar du bort bismaker från pappret.

#7. Ren utrustning. Kaffe innehåller ca 13% fett. Det sätter sig överallt och lämnar bismaker.

Kaffebryggaren och alla tillbehör ska alltid vara rengjorda. Ingen vill äta mat från en skitig tallrik så drick aldrig kaffe bryggt i skitig bryggare. Häll aldrig över kaffet i en burk där gamla kafferester finns. Det gamla kaffet förstör smaken på det nya. Behåll gärna kaffet i originalförpackningen och ta kaffe med en sked från toppen av påsen. Då kommer minimalt med luft in till kaffet.

 

#8. Välj rätt kaffe! Låter som en no-brainer (pun intended), men kaffe är framförallt en smaksak. Hitta ditt kaffe genom att kolla rostningsgrad och smakbeskrivning.

Klicka här för att komma till våra rostningar

Smaka på Hjärngänget