Kaffeentreprenörerna stöttar hjärnforskning – för dotterns skull

När Ditte och David Svanfeldts dotter Della föddes allvarligt sjuk förändrades deras liv. Därför startade de Beans and brains för att stötta hjärnforskningen – med hjälp av sitt kaffe.
– Vi ville ge något tillbaka till alla hjältar som jobbar för andra, säger David.

David med dottern Della.
FOTO: DITTE SVANFELDT
David med dottern Della.

För varje kilo kaffe som säljs går tio kronor till hjärnfonden. Det är konceptet bakom Svanfeldts Coffees satsning Beans and brains. Bakom kaffemärket står paret Ditte och David Svanfeldt från Uppsala

David kommer från en kaffefamilj och har jobbat med kaffe i hela sitt liv, tidigare har han bland annat drivit kafé på Arlanda. Ditte är influencer och har fått flera utmärkelser, bland annat Årets mammainspiratör 2017. Hon började med sociala medier när dottern Della föddes med en cp-skada.
– Jag ville skriv av mig och visa att familjer kan se olika ut. Att allting inte alltid är perfekt och att livet nästan aldrig blir som man tänkt sig och att det är helt okej, säger Ditte.

Hon fortsätter:

– Idag pratar man mer öppet men för tio år sedan det var det nästan tabu att prata om cp-skador. En granne sa till mig att i hennes hemland så gömmer man barn som är som Della, det skakade mig. För mig är det självklart att prata öppet om det, det är väldigt viktigt.

Ditte med dottern Della.
FOTO: PRIVAT
Ditte med dottern Della.

”Ville ge något tillbaka”

Familjen är bosatt i Knivsta med barnen Jouline, Della och Duni. De säger att de gasade på rätt bra – de träffades för tio år sedan när Ditte arbetade som modell och David arbetade med kaffe. De flyttade genast ihop. Året därpå blev Ditte gravid med dottern Della. När paret kontaktade sjukhuset för att få veta om de kunde resa till Spanien under graviditeten upptäckte de att Della hade haft en hjärnblödning i Dittes mage. Hon fick förlösas med ett urakut kejsarsnitt.

– Della höll på att stryka med. Hon vägde 700 gram när hon var ute och föddes tre månader för tidigt, berättar David.

Året som följde spenderades på neonatalvården. Sedan började kampen för att Della skulle få dubbel assistans.

– Della bara hade en assistent under sina fyra första år och jag var mamma på heltid, säger Ditte. Under ett av de åren var vi inne på akuten åtta gånger på grund av lunginflammation. Sedan hon fått två assistenter efter omprövat beslut har hon inte behövt åka in av den anledningen. Det var avgörande för henne att få den vården.

Nu är Della 9 år gammal och går i skolan.

– När hon skulle till skolan första dagen och tog sig till skolan med assistenter och taxi sa vi hur bra det är i Sverige. Samhället ger oss mycket. Vi tyckte att det var dags att ge något tillbaka, säger David.

Ditte och David Svanfeldt
FOTO: PRIVAT
Ditte och David Svanfeldt
Della föddes tre månader tidigt med ett urakut kejsarsnitt.
FOTO: PRIVAT
Della föddes tre månader tidigt med ett urakut kejsarsnitt.

Hjärnforskning berör alla

Det var självklart från början att en del av intäkterna från Svanfeldts coffee skulle gå till Hjärnfonden. De slog ihop det de var bra på. David tog fram kaffet och Ditte spred budskapet via sitt stora digitala nätverk. Ändamålet ligger dem varmt om hjärat.

– Alla har ju en hjärna och det är så viktigt att forskningen drivs framåt, säger Ditte. Det handlar inte bara om cp-skador utan också ADHD, demens och ätstörningar. Hjärnfonden berör alla och alla har hjälp av forskningen.

Publiserad av: Joanna Górecka
joanna.gorecka@aftonbladet.se

Smaka på Hjärngänget